Cicloturism

Cicloturism in Maramures.

Trasee de cicloturism

Spre-Creasta-Unicord-Records-1024x615

Traseul Crestei Cocoșului

Start: Complex Turist Șuior

Sosire: poalele Crestei Cocoșului

Repere: Complex Turist Șuior – Mina Șuior – Poiana Boului – Sărita Pintii – Creasta Cocoșului

Distanță: 7,5 km; Panta maximă: 26.2%; Panta medie: 8,5%; Dif. de nivel: 350 m; Grad de dificultate: D

Dacă sunteți încă la sud de Gutâi, dar vreți să treceți „dincolo de deal”, în Țara Maramureșului, aceasta este calea care vă apropie cel mai mult de Creasta Cocoșului – stânca vulcanică uriașă ce străjuiește destinația noastră eco, depărtându-vă totodată de șoselele aglomerate. Traseul etalează păduri și poieni, priveliști îmbietoare, locuri ce amintesc de vremuri imperiale sau de haiduci legendari. Bucuria de a pedala spre poalele Crestei vine însă cu un preț: traseul nu e pentru oricine, ci pentru cicliștii temerari și antrenați.

ciclo

Traseul Creasta – Budești

Start: poalele Crestei Cocoșului

Sosire: Budești

Repere: Creasta Cocoșului – Drumul Mlăcii – DJ 109 F – Valea Oanţa – Gura Râielor – Budești

Distanță: 22 km; Panta maximă: 30%; Panta medie: 7%; Diferență de nivel: 450 m; Grad de dificultate: D

 Un traseu epic, care are „cutezanța” de a lega Creasta Cocoșului de Piemontul Văratecului și de satul Budești, parcurgând drumuri variate, de pe care nu lipsesc obstacolele. Din totalul de 22 km, doar puțin peste 4 km se desfășoară pe asfalt. Restul e atât desfătare, cât și mobilizare off-road. Drumul e presărat cu nenumărate locuri de belvedere, poteci pastorale prin păduri de molid, priveliști care răzbat în zilele senine, până hăt, în țări vecine. Traseul trezește curiozitatea călătorilor, promițând să dezvăluie o cu totul altă cale de a pătrunde pe Valea Cosăului, altfel decât cea cunoscută: mai aventuroasă, mai neumblată, mai idilică.

spre_budesti

Traseul Roșia

Start și sosire: Budești (centru)

Repere: Budești – Râul Mare – Gura Râielor – Schitul Roșia

Distanța: 15,7 km (dus-întors); Panta maximă: 16,7%; Panta medie: 3%; Diferență de nivel: 250 m; Grad de dificultate: M-D

Oricine caută să se informeze despre Budești, va afla că în satul de pe Cosău se găsesc două biserici vechi de lemn, cea din Josani fiind monument UNESCO, gospodării autentice și multe locuri care amintesc de numele legendarului Pintea Viteazu’. Apoi, se mai știe că subsolurile Budeștiului ascund „comori” de aur, exploatate odinioară în minele între timp închise. Traseul Roșia ne dezvăluie din pitorescul acestui sat, conducându-ne prin peisajul oferit de caldera vulcanică, fânețe și căsuțe de lemn cocoțate pe dealuri, până la Mănăstirea Roșia și la confluența izvoarelor ce formează Râul Mare. Traseul are un dezavantaj: la dus e doar urcuș. Dar asta vine întotdeauna la pachet cu un mare avantaj: întoarcerea este în coborâre lejeră, tot ce trebuie să faceți e să vă lăsați în șaua bicicletei și să exclamați „Ce faaain!”

Descopera Maramuresul

Inchiriaza de la o noi o bicicleta si porneste sa explorezi Maramuresul!